Residency Exchange: Rikke Luther visits Skaftfell

EXHIBITION ANNOUNCEMENT

Rikke Luther – On Moving Ground
Sep 17 – Nov 20, 2022

Opening Sep 17, 16:00-18:00 in the Skaftfell gallery, and 18:00-19:30 in Herðubío (film screening)

Gallery talk with the artist: Sep 18, 14:00

Opening times: Tue-Sun 17:00-22:00, Mon closed

Rikke Luther’s solo exhibition at Skaftfell presents the artist’s ongoing research into political, societal and environmental connections between mineral extraction, modernity, soil erosion and planetary change. Her work explores the impacts of sand mining, the carbon-intense production of concrete, and the effects of rising temperatures on the stability of the ground we live on. On Moving Ground offers an insight into the artist’s wide-angled research methodology and artistic output, from film to large-scale drawings to archival material, scientific data, text and photography.
The exhibition opening is accompanied by an exclusive cinema screening at @herdubio of Luther’s latest essay film, ‘Concrete: The Great Transformation (2019-)’, which is still in process and will be premiered later in 2022.

—————-

Einkasýning Rikke Luther (DK) í Skaftfelli sýnir yfirstandandi rannsóknir listamannsins á pólitískum, samfélagslegum og umhverfislegum tengslum milli jarðefnavinnslu, nútímans, jarðvegseyðingar og hnattrænna breytinga. Verk hennar kanna áhrif sandnáms, kolefnisfrekrar framleiðslu steinsteypu og áhrif hækkandi hitastigs, á stöðugleika jarðarinnar sem við búum á. On Moving Ground býður upp á innsýn í fjölbreyttar rannsóknaraðferðir og listræna framleiðslu listamannsins, allt frá kvikmyndum til stórra teikninga til safnefnis, vísindagagna, texta og ljósmyndunar. Sýningaropnuninni fylgir kvikmyndasýning í @herdubio á nýjustu mynd Luthers, ‘Concrete: The Great Transformation (2019-)’ sem er enn í vinnslu og verður frumsýnd síðar árið 2022.

Rikke Luther’s research at Skaftfell is supported by The Nordic Alliance of Artists’ Residencies on Climate Action (NAARCA).

Mynd/image: Rikke Luther, More Mud, Kangerlussuaq, Greenland, 2021

Leave a ReplyBlog at WordPress.com.